Är man automatiskt en oäkta bostadsrättsförening om man inte tar ut hyra?
Många bostadsrättsföreningar som funnits i några år har dels köpt sina fastigheter till ett jämförelsevis lågt pris, dels hunnit betala av de lån man haft utöver insatserna i föreningen. Man är kanske skuldfri.
Många bostadsrättsföreningar har dessutom kontors- och/eller butikslokaler i sina fastigheter samt bostadslägenheter med hyresrätt eller för juridiska personer och får på så sätt hyresintäkter till driften av fastigheten/föreningen.
Detta innebär i en del fall att föreningen inte tar ut någon ”hyra” (eller avgift som det egentligen är) av sina medlemmar för lägenheter i föreningen.
Om man inte har någon hyresintäkt från lägenheterna, men från lokaler och hyreslägenheter, är föreningen då automatiskt en oäkta förening?
Nej, det är man inte. För sådana fall där bostadsrättsföreningarna inte tar ut någon månadshyra av sina medlemmar, har Lantmäteriet räknat fram en ”bruksvärdeshyra” enligt ett rikstäckande system. Denna tänkta hyra ska utgöra någon slags ”genomsnittshyra”, inte bara i enskilda delar (städer) av Sverige, utan också i olika delar av städer. Komplicerat med andra ord.
Denna bruksvärdeshyra ska då användas i värderingen.
Problemet med denna fiktiva hyra är att den är jämförelsevis låg och flera bostadsrättsföreningar har överklagat taxeringsbeslut baserat på denna fiktiva situation.
Det har dock inte vunnit något gehör hos Skatteverket som fortsatt använder den fiktiva hyran i beräkningen av äkta eller oäkta förening.
Den fiktiva hyran som Lantmäteriet /Skatteverket använder som beräkningsunderlag läggs där det är nödvändigt automatiskt in av Skatteverket i taxeringsbeslutet för varje förening vart tredje år.